Miten valitsen oikean hiustuotteen?

Hiustuotteet: mitä, miksi ja miten

  1. Tunne hiuksesi. Miten monimutkaista hiustyyliä suunnitteletkaan, tulet tuskin tarvitsemaan kahta hiustuotetta enempää. Tärkeintä on tiedostaa, mikä on hiuslaatusi ja millaisen lopputuloksen haluat. Haluatko vähentää pörröisyyttä? Enemmän volyymiä? Haluatko kiiltoa? Ovatko hiuksesi vahingoittuneet värjäyksestä tai vaalentamisesta?
  2. Tunne tuotteesi. Tähän pieni lunttilappu: MOUSSE Sopii kaikille. Kyseessä on hiusboosteri, jota saa purkissa (mousse on kevyempää, kuin cream ja tarvitset vähemmän hiuskiinnettä). Kampaa tasaisesti hiuksiisi ja kuivaa föönillä saadaksesi painotonta nostetta ja volyymiä juuriin. (Testaa Schwarzkopf Bonacure Volume Boost hoitava volyymivaahto tai Fudge Xpander Foam.) VAHA Antaa maksimaalista pitoa ja soveltuu parhaiten piikikkäisiin hiustyyleihin sekä pörröisille polkkatukille. Vaha voi olla vaikea pestä pois, mutta hyvänä puolena se ei häviä päivän mittaan. (Pumpulin suosikkituote on Sebastian Craft Clay.) POMADE on vahan kermaisempi tai rasvaisempi versio. Pomade antaa ”painoa” ja tekstuuria sekä erottelee, kuten vaha, mutta myös kiiltoa. Käytä tuotetta erittäin pieni määrä ja hiero sitä kämmeniesi välissä ennen levittämistä. (Kokeile Fudge Vinyl Pomade hiusvahaa.) VOLUMISER voi olla esimerkiksi vaahto tai spray. Tuotteen tarkoitus on antaa nostetta juuriin. Ne soveltuvat parhaiten sinulle, jolla on raskaat, veltot kiharat tai päivän mittaan suoristuvat kiharat. (Testaa se vähän parempi eli tigi Catwalk Root Boost spray tai Sebastian Volupt geelispray.) TEKSTUROIJA eli esimerkiksi suolaspray on volyymintuoja ensisijaisesti ohuille tai laineikkaille hiuksille. MUOTOILULOTION antaa kevyttä, pehmeää tukea paksuille ja suorille tai karkeille ja kiharoille hiuksille. Lämmitä tuotetta kämmenissäsi ja levitä reilulla kädellä juurista latvoihin. (Testaa klassinen Potion 9.) HIUSKIINNE nimensä mukaisesti kiinniittää hiustyylin. Pidosta riippuen (soft, medium, strong), lakan voi harjata pois hiuksista mikäli haluat esimerkiksi laskea hiukset alas myöhemmin päivällä. (Kokeile Sebastian Re-Shaper.) 
  3. Pese fiksusti. On hyvä ajatus välillä pestä hiukset kahdesti; ensimmäinen kuorii ja puhdistaa hiuspohjaa, toisen pesukerran tarkoitus on hoitaa hiuksia hiuslaatusi mukaan. Hoitoainetta käytetään pituuksiin ja latvoihin, älä laita sitä juuriin. (Pumpulilaisten suosikkeja ovat Londan Velvet Oil sekä Goldwellin Dualsenses.)
  4. Askel kerrallaan. Hiusten muotoilussa on kolme vaihetta, joista ensimmäinen on kosteutus. Tällä tarkoitetaan tuotetta, jota käytät heti tullessasi pois suihkusta – leave-in conditioner, hiusten selvittäjä tai vastaava, joka lukitsee kosteuden hiukseen. Anna hiustesi kuivua tai käytä fööniä, kunnes ne ovat 80% kuivat. Toinen vaihe on pohjatuote, kuten mousse tai volumiser, joita yleensä käytetään suoraan hiuspohjaan. Viimeiseen vaiheeseen kuuluu hiuslakka, tekstuuria tuovat tuotteet sekä suolaspray, kiiltoseerumi tai pasta, joita käytetään latvoista hiusten pituuksiin. Sitten vaan stailaa ja lähde maailmalle! Hiusten tuki rakennetaan siis kevyimmästä aloittaen, varmistaen että sekoitus on paras mahdollinen. Mitä voimakkaampi ja koostumukseltaan paksumpi muotoilutuote, sitä vähemmän sitä käytetään ja aina vasta viimeisenä.
  5. Etene hitaasti ja aloita pienestä. Less is more. Monet ihmiset käyttävät hiusten muotoilutuotteita, kuin kasvovoidetta – lättäistään päälle ja hierotaan kaikkialle, mikä on virhe. Teksturoijia, pastoja, voiteita ja rasvaisia tuotteita ei käytetä juuriin, jotka ovat hiustesi tervein osa. Volumiseria ja moussea käytetään ohuena kerroksena koko tukkaan. Aloita pohjista ja mikäli lopussa tuntuu, ettei tuotetta ole tarpeeksi, sitä voi lisätä – mikäli hiuksesi ovat vielä kosteat, sinulla on aikaa lisätä muotoilutuotteita. Jos aikaa on rajallisesti, muista että hiusgeeli kuivuu nopeiten.
  6. Seuraa sääntöjä. Pullon kyljessä oleva teksti ei ole suuntaa-antava vaan tuotteen käyttöohje. Esimerkkituotteena kuivashampoo tuntuu monesta hiuksissa rasvoittavalta ja tukkoiselta. Ohjeessa käsketään ravistamaan pulloa. Tämä on tärkeä vaihe, jotta kaikki ainesosat sekoittuvat. Suihkuta kuivashampoota hiustesi alle, keskittyen juuriin ja vain hiukan pituuksiin. Pullossa on myös kerrottu oikea etäisyys tuotteen käyttämiseksi (noin 25 cm) ja tämä on tärkeää, jotta spray leviää tasaisesti. Harjaa sen jälkeen hiukset ja puhalla föönillä ylimääräinen jauhe pois. 
  7. Jotkut tuotteet ovat klassikkoja syystä. Hiuslakka oikein käytettynä ei tarkoita hiuskypärää. Medium tuella varustetun hiuskiinteen voi harjata pois, työstää hiuksia ja suihkia uuden kerroksen. Muista seurata ohjeita: ei liian lähelle päätä. Hiuksesi ovat osa sinua ja ne saavat liikkua.
  8. Ilmakuivumisen salat. Haluat pehmeyttä, valitse kevyttä tukea antava vaahto, kuten Sebastian Whipped Cream. Haluat painotonta pitoa kiharoille, valitse kikkarapään muotovaahto, kuten Foxy Curls Mousse. Haluat kosteutta, valitse hiuksiin jätettävä kosteuttava hoitovoide, kuten Curl Power 5. Jos haluat tekstuuria, valitse Sebastian Eruptek. Haluat lisätä painoa, valitse Bed Head Manipulator. Haluat kosteutta ja kevyttä tukea, valitse Potion 9.
  9. Hoida, hoida, hoida. Leave-in on hoitoaine, jota ei huuhdella pois. Se lisää hiukseen kosteutta, vähentää pörröisyyttä ja suojaa vaurioituneita hiuksia. Öljyt ja seerumit ravitsevat hiuksia syvältä vähentäen samalla sähköisyyttä ja pörröisyyttä. Naamiot ovat intensiivisiä hoitoja (korjaava, silottava jne.) kohdistettuna juuri sinun hiuslaadullesi. Lämpösuojan tarkoitus puolestaan on minimoida hiusten vahingoittuminen, kun käytät suoristusrautaa, fööniä tai kiharrinta. 
  10. Flyaways ja baby hair. Miten kesyttää ne hiusrajassa pyörivät haituvat? Kuivat, vahingoittuneet hiukset ovat vaikeasti hallittavissa, joten muista kosteuttavat naamiot ja hoitoöljyt. Muotoiluaineista hiusharjaan suihkutettu hiuslakka tai kevyt muotoiluvoide auttaa.